Genieten in 't groen

Een trefpunt van smaken. Dat is de Lunterse Boer. Het terras, restaurant, de lounge rond de haard, nieuwe zalen, hotel en vergaderruimtes, echt alles ademt hartelijke gastvrijheid uit.

Overal is meer ruimte dan ooit. Voor een verrassende ontmoeting, onthaasting of nieuwe ontdekkingen.


Bij de Lunterse Boer voelt u zich thuis. U treft hier passie voor gastvrijheid en goede smaak aan. Kom genieten van onze culinaire verrassingen, goed gezelschap en een inspirerende omgeving. Laat u omringen met aandacht en rust.

Kaasbereiding
In de kaasmakerij wordt om de dag de rauwe melk van onze koeien verwerkt tot kaas. Door de melk zelf te verwerken, kan de bijzonderheid ervan tot uiting komen in de kaas. We laten haar rijpen in ons kaaspakhuis, zodat de smaak zich langzaam kan vormen. Kaas van zes maanden oud noemen we Remeker, kaas van 18 maanden oud noemen we Olde Remeker. Er is nu ook een Remeker kaas met een natuurlijke korst; de Remeker Puur, deze kaas rijpt 8 tot 9 maanden.
 
Kwaliteit als spiegel
Alle elementen op het bedrijf, de bodem, het gras, de koeien, de mest, de melk én de kaas, spelen elkaar de bal toe en spiegelen ons op die manier kwaliteit. Als er iets niet goed gaat, proberen we altijd te zoeken naar de eigenheid van een proces, naar hoe de natuur het, in al haar overvloed, op een oorspronkelijke manier bedoeld heeft. Zo krijg je balans in de delen, en ontstaat een goed geheel. De smaak van de kaas komt eruit voort.
 
De grond
Acht weilanden horen bij De Groote Voort, meer dan dertig hectare. De grond is de basis, het eerste levende organisme op het bedrijf, dat wij koesteren met hart en ziel. De bodem is zo oud, ze dwingt respect af. Tegelijkertijd zijn wij verantwoordelijk voor haar. Als we investeren in de bodem, door gefermenteerde stalmest te gebruiken, dan bloeit het bodemleven op en kunnen we in overvloed gras oogsten.
Klaver In de weilanden groeit gras én klaver. De klaver is de basis van de biologische landbouw. Doordat ze op een natuurlijke manier stikstof bindt uit de lucht, is kunstmest overbodig.
Het gras is smakelijk, een voorwaarde om de koeien goed te kunnen voeren. Naast gras krijgen de koeien vers geplette granen, die we aankopen. We zouden graag meer grond in gebruik willen krijgen, zodat we zelf granen voor de koeien kunnen verbouwen
 
Het ras
Onze koeien zijn van het ras Jersey. Een mooie bruine koe, met grote, even bruine ogen. Het is een kleine koe die extra geschikt is voor de biologische landbouw. De koe heeft weinig nodig en kan daarmee relatief wel veel melk geven. Ze werkt efficiënt. Het is een slimme koe. Daarbij is haar melk ook speciaal. De Jerseymelk heeft een hoger caroteengehalte dan gewone melk van andere rassen, en daardoor een opvallend gele kleur. Ook heeft de melk een hoger kalkgehalte en het juiste soort eiwit voor het maken van kaas komt meer voor in Jerseymelk. Hierdoor stremt de melk goed, met uitsluitend toevoeging van zuursel en stremsel. Perfect voor de Remeker!
Horens

De horens op de koeien spelen een belangrijke rol. We denken dat ze noodzakelijk zijn in het geheel. Horens zijn van binnen hol en staan in verbinding met andere holten in de kop. Als een koe haar horen verliest, dan kun je goed zien dat zich tot ongeveer 2/3 van de hoorn levend weefsel bevindt dat  doorbloed  is.  De hoorn zelf fungeert als voorraadruimte van mineralen. In het  speeksel van de koe zitten enzymen, die gebruik maken van het depot van minereralen uit de horens. Zo wordt m.n. natriumbicarbonaat gevormd door de enzymen in het speeksel, die de koeien nodig hebben om de pens te stabiliseren, als het voedsel dat ze eten te weinig struktuur bevat.  Horens van koeien hebben jaarringen, die ontstaan doordat dieren rond de geboorte van het kalf  mineralen kan putten uit haar hoorndepot.Als de koeien herkauwen, vindt er via het bloed, dat dus door het weefsel in de horens loopt uitwisseling van mineralen plaats, de horens raken dan meer doorbloed en worden warmer.

Wij merken dat de gehoornde dieren beter de wisselingen in het weer en daardoor de wisselende samenstelling van het gras (suiken/eiwit/struktuur) kunnen bufferen. De mest is daardoor beter verteerd en ruikt lekker. De horens leveren daardoor een belangrijke bijdrage in de toename van gewenste en afname van  niet gewenste bakteriën in de melk.  Uiteindelijk kun je dat terug proeven in de kaas, die haar geheimen prijsgeeft omdat ze puur is. We werken immers met rauwe melk, gebruiken geen conserveringsmiddelen en heel weinig ongeraffineerd zeezout. Als de kaas lang genoeg kan rijpen proef je de mooie ronde smaak, die in je mond blijft hangen en dan nog steeds in staat is smaaktonen toe te voegen!
Natuurlijke werkwijze

Door goede verzorging van de bodem, krijgen we kwaliteit in het gras. Naast dit gras voeren we alleen verse voeding die bij de koe past. Dit zijn geplette granen. De granen worden iedere morgen vers geplet, zodat de enzymen in de granen benut worden door de dieren. Door dit optimale rantsoen en een open stal, zijn de koeien gezond. We gebruiken daarom geen enkele antibiotica meer sinds 2004.  Vervolgens zijn we enkele jaren later ook gestopt met het ontwormen en het inenten van de dieren. De natuurlijke kruiden, die de dieren nu bijgevoerd krijgen maken dat mogenlijk.

Om de pasgeboren kalfjes een goede start te geven, laten we ze drie weken bij de eigen moeder. Een natuurlijke manier van werken, geeft, naar onze ervaring, altijd de beste weerstand.

http://www.remeker.nl

Exclusief voor de Lunterse Boer ontwikkelde Bakker Piet uit Elspeet een zuurdesembrood. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, rijpe smaak. Na herhaaldelijk proeven en verbeteren ligt het brood nu bij ons op de plank. Het is een natuurlijk en verantwoord brood. En dat proeft u. Samenwerking met leveranciers uit de streek inspireert onze koks; we werken met elkaar aan goede smaak en de beste kwaliteit.

Bakker Piet teelt zijn eigen graan. U kunt zien waar en hoe hun tarwe groeit, open en eerlijk zonder kunstgrepen. Van mei tot augustus kunt u op de akkers rondom Elspeet genieten van de prachtige goudgele halmen die meedeinen op de wind. Het graan wordt vermalen in een authentieke windmolen op ouderwetse molenstenen, tenminste…. als de wind waait.

Al ons rundvlees en lamsvlees drogen wij op de dry-aged meat methode. Dat kunt u proeven, maar ook zien in ons restaurant. Het is een bijzonder smakelijk proces.
Bij zowel rundvlees als lamsvlees komt het de kwaliteit ten goede als het vlees kan rijpen. Vroeger gebeurde het bij de boer, maar tegenwoordig zijn daar speciale rijpingskasten voor en deze 'Boer' maakt daar maar graag gebruik van. In deze kast wordt het vlees gerijpt door middel van een dry age techniek. Het is daarbij van belang dat er de ideale omstandigheden zijn voor de beste rijping van vlees.
Als u bij ons binnen bent, dan ziet u deze mooie kast naast de keukendoorkijk staan. Als u oplet, dan kunt u dit natuurlijke proces duidelijk zien en vooral proeven.
Het is een prachtig gezicht om daar de côte de boeuf aan het been te zien rijpen, met daaronder lamsrackjes of andere prachtige stukken kwaliteitsvlees die ook van het proces lijken te genieten.
Niet alleen het uiterlijk en de smaak worden hier door beïnvloed. De structuur van ons vlees wordt hierdoor als maar fijner. Er is een duidelijk verschil te voelen tussen een stuk vlees dat er één of drie weken in ligt. Neem gerust een kijkje bij de rijpingskast als u binnenloopt.

U zult het verschil proeven.

Bij de Lunterse Boer kunt u genieten van heerlijke koffie van Peeze. Deze bijzondere koffie bestaat uit de beste Arabica koffiesoorten ter wereld, die volgens uniek recept gebrand en gemelangeerd worden. Het resultaat? Prachtige, zuivere koffiemelanges. Met liefde gemaakt, om bewust van te genieten.

Bovendient draagt u door het drinken van deze koffie bij aan een betere wereld. Onze koffie is namelijk Rainforest Alliance gecertificeerd en  CO2-neutraal gebrand. En het mooie is: elk kopje koffie levert een directe bijdrage aan een koffieproject van de Peeze Foundation in Ethiopië.

Ook dat vinden wij een vorm van smaak.
 

We zijn een samenwerking aangegaan met Boerenhart.

Coöperatie Boerenhart is een organisatie die ontstaan is door een unieke samenwerking tussen een aantal partijen in de Gelderse Vallei. Lokale producenten, Gebiedscoöperatie O-gen, Rabobank Woudenberg-Lunteren, Gemeente Ede, Van der Wee Grootverbruik hebben de krachten gebundeld en uiteindelijk is de nieuwe coöperatie Boerenhart in april 2014 opgericht.

Streekproducten zie je steeds meer, of ze waren er al en treden nu in de spotlights. Horeca wil graag producten van eigen bodem presenteren, maar logistiek is dit niet altijd haalbaar. Deze unieke producten zijn immers niet in elke groothandel te vinden.
Boerenhart speelt in op deze vraag door streekproducten te leveren aan de horeca, winkels en grootverbruik.

Meer informatie over Boerenhart vind je hier boerenhart.nl
 

Op de grens met de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei ligt De Kleine Hope. Deze zuivelboerderij wordt gerund door Dikkie en Kees van Ginkel. In 2000 begon de familie van Ginkel met de boerderij en kort daarna opende zij al de boerderijwinkel.

Op de boerderij zijn zo’n dertig koeien aanwezig die twee keer per dag worden gemolken. Deze melk gaat voor een groot deel in de tankwagen naar de melkfabriek. Een deel blijft op de boerderij. Daar wordt het verwerkt tot heerlijke zuivelproducten die in de boerderijwinkel te koop zijn.

Wij gebruiken voor onze gasten: Boerenmelk, Boerenyoghurt en slagroom.

In Rhenen runt Roel van Dijk zijn agrarische bedrijf met melk- en vleesvee. Met prachtige Belgische Witblauwe is het een bond gezelschap. De voornaamste eigenschappen van de koeien zijn de buitengewone ontwikkeling van de spieren, de kwaliteit van het vlees, het formaat, de uniformiteit en het zeer prettige gedrag. 

 

Gaat u er gerust eens op zaterdag kijken. Dan zijn ze geopend tussen 09:00-15:00 voor publiek. 

Kies uw arrangement

voor ieder wat wils


Algemene Bon Cadeau

Verwennerij!

Tussen 12.00 en 16.00 uur wordt u door onze keukenbrigade verwend met een “amuse-parade” van  maar liefst tien verschillende hapjes. Met een grote verscheidenheid natuurlijk, dat zullen uw smaakpapillen merken!

Daarbij worden drie drankjes (wijn, frisdrank, koffie of thee) naar keuze geserveerd.
Om het genieten te completeren!

Tenminste één dag van tevoren boeken o.v.v. het nummer van deze bon cadeau.

High Tea

Deze uit Engeland afkomstige traditie noemt men daar “Afternoon Tea”. Elke middag tussen 12.00 en 16.00 uur verwennen wij u met verschillende warme hartige hapjes, sandwiches, muffins, brownies, scones, taartjes en bonbons. Méér dan vijftien in totaal.
Met onbeperkt koffie en thee natuurlijk!

Een specificatie vindt u hier.
Tenminste één dag van tevoren boeken o.v.v. het nummer van deze bon cadeau.

Lunch time

Dagelijks tussen 12.00 en 16.00 uur serveren wij een feestelijk twee gangen “lunch time” menu met twee bijpassende drankjes en een kop koffie (of thee) als afsluiting. Natuurlijk is er een keuze mogelijk tussen vis, vlees of vegetarische gerechten.

Tenminste één dag van tevoren boeken o.v.v. het nummer van deze bon cadeau.

Diner voor Twee

Dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur serveren wij een feestelijk driegangen menu speciaal voor degenen, die deze “diner voor twee” bon cadeau hebben gekregen. Met bijpassende wijnen (drie glazen) of een vervangend drankje. Natuurlijk is er een keuze mogelijk tussen vis, vlees of vegetarische gerechten.

Binnen een straal van 15 km rond Lunteren halen wij u thuis op met de dLB-shuttle bus. En brengen wij u na afloop weer veilig thuis natuurlijk.

Tenminste één dag van tevoren boeken o.v.v. het nummer van deze bon cadeau.

Dinner & Bed

 (2 personen/1 kamer/ 1 overnachting)

Tussen 18.00 en 21.00 uur serveren wij een feestelijk vijfgangen “verwenmenu” met bijpassend wijnarrangement. Natuurlijk wordt er daarbij rekening gehouden met de wensen van onze gasten en is er keuze uit vis, vlees of vegetarische gerechten. Na een laatste glas wijn bij de openhaard kunt u genieten van een comfortabel bed en een overnachting in één van de stilste gebieden van Nederland.

De volgende morgen is er een uitgebreid ontbijt (desgewenst op de kamer). 

Van tevoren reserveren i.v.m. de beschikbaarheid van de kamer.  O.v.v. het nummer van deze bon cadeau. In het weekend krijgt u een gratis upgrade naar een “deluxe kamer” als deze bij het inchecken beschikbaar is!

Verwen Weekend

(2 personen/1 kamer/2 overnachtingen)
Aankomst op vrijdag of zaterdag.

De eerste dag serveren wij tussen 18.00 en 21.00 uur een feestelijk driegangen menu speciaal voor degenen die deze “Verwen Weekend” bon cadeau hebben gekregen. Met bijpassende huiswijnen (drie glazen) of een vervangend drankje. Natuurlijk is er een keuze mogelijk tussen vis, vlees of vegetarische gerechten. Na afloop kunt u genieten van een comfortabel bed en een overnachting in één van de stilste gebieden van Nederland.

De tweede dag begint met een uitgebreid ontbijt tussen 8.00 en 11.00 uur. ‘s Avonds is er een feestelijk vijfgangen “verwenmenu” met bijpassend wijnarrangement. Natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met de wensen van onze gasten en is er keuze uit vis, vlees of vegetarische gerechten.

De volgende morgen is er een uitgebreid ontbijt (desgewenst op de kamer).

Twee fietsen staan op één van beide dagen ter beschikking om de prachtige omgeving te verkennen.

Van tevoren reserveren i.v.m. de beschikbaarheid van de kamer.  O.v.v. het nummer van deze cadeaubon. U krijgt een gratis upgrade naar een “deluxe kamer” als deze bij het inchecken beschikbaar is!

Stel uw eigen arrangement samen

Wilt u zelf bepalen wat voor arrangement u cadeau wilt geven? Stel uw eigen arrangement samen.

Bestellingoverzicht

Arrangement


Menu

Extra opties

Totaal prijs

Adresgegevens

Vul uw gegevens in:
Let op, uw voornaam en achternaam worden gebruikt als afzender op de bon.

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Bedrijfsnaam
Adres*
Postcode*
Plaats*

Vul gegevens van de ontvanger in:
Let op, deze gegevens worden als adres op de bon getoond.

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres
Telefoonnummer
Bedrijfsnaam
Adres
Postcode
Plaats

Gegevens omtrent de bon cadeau

Ik wil de bon cadeau

Persoonlijk bericht voor
op de bon cadeau
(max. aantal karakters: 160)

Karakters nog te gebruiken .
Stijl bon cadeau*
Wilt u de waarde op de bon vermelden?

Betaling:


Terug

Overnachten voor €50?

Dat kan! Wanneer u heeft genoten van een diner van een vijf gangen verwenmenu, kunt u in het weekend voor een zacht prijsje bij ons overnachten.

Reserveer nu

de Lunterse Boer

Hotel Restaurant de Lunterse Boer
Boslaan 87
6741 KD Lunteren


   0318 483 657


    receptie@lunterseboer.nl